Instructies

4 personen

Bereiding

1 ajuin, 1 stengel Citroengras
1

Pel en snipper de ui. Snijd het citroengras in de lengte in twee.

olijfolie, 3 limoenblaadjes
2

Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot. Stoof de uien zonder te kleuren en doe er de limoenblaadjes en het citroengras bij.

250 g basmatirijst, 250 ml kokosmelk, zout
3

Doe de rijst bij de ui en bevochtig met kokosmelk. Vul het blik of doosje van de kokosmelk met water en giet het bij de rijst. Kruid met een snuifje zout.

4

Breng aan de kook en laat garen onder deksel op een zacht vuur.

TIPOm rijst te koken, gebruik je altijd twee hoeveelheden vocht op één hoeveelheid rijst.
peper, 800 g zalmfilets
5

Kruid de zalm met peper en zout.

arachideolie, 1 klontje boter
6

Zet een pan op het vuur met een scheut arachideolie en een klein klontje boter.

7

Bak de zalm op de velkant. Begin op hoog vuur en zet het vuur halverwege wat lager. Lepel er de hete vetstof over (arroseren). Je hoeft de zalm niet om te draaien. TIP: Zalm is het lekkerst als hij niet helemaal doorbakken is. De vis moet warm zijn vanbinnen, maar mag nog wat donkerroze zijn.

3 cm gember, 1 teentje Look
8

Schil de gember en pel de knoflook.

1 zakje wok groenten, 0,5 chilipeper
9

Verhit een scheut arachideolie in de wok en bak de wokgroenten. Rasp er gember, knoflook en chilipeper bij. TIP: Vries een chilipepertje in en rasp de hoeveelheid die je nodig hebt. De rest van het pepertje kan daarna terug in de diepvriezer.

sesamolie, sojasaus, zoete chilisaus
10

Breng de groenten op smaak met een scheutje sesamolie, een beetje sojasaus en wat sweet chilisaus

11

Haal het citroengras en de limoenblaadjes uit de rijst.

12

Serveer de gebakken zalm met wokgroenten en de kokos-limoenrijst.