Instructies

4 personen
1

Verwarm de oven voor op 200°C.

1 klont boter
2

Laat een klont boter smelten in een casserole.

1 ajuin
3

Snijd de ui in sliertjes en stoof ze aan in de hete vetstof.

0,5 Witte kolen
4

Rasp de witte kool in slierten met behulp van een mandoline en stoof ze mee aan in de boter.

laurierblaadjes, zout, peper
5

Voeg er een scheut water aan toe, gevolgd door de laurierblaadjes, zout en peper. Plaats een deksel op de casserole en laat het geheel rustig verder garen.

800 g aardappelen
6

Schil de aardappelen en kook ze gaar.

1 klont boter, 8 dikke plakken Gezouten spek
7

Smelt een klont boter in een pan. Snijd het spek in dikke plakken en bak in de gesmolten boter.

1 teentje Look, tijm
8

Voeg er een teentje look, enkele takjes tijm en peper aan toe. Laat het spek verder garen in de oven tot ze mooi gekleurd zijn.

60 g boter, 80 g bloem
9

Neem een kookpot en smelt er de boter in. Meng er vervolgens de bloem onder en roer tot je een geurige roux bekomt.

0,4 l melk
10

Voeg er de jus van de witte kool en de melk aan toe en bind het geheel op het vuur tot een gladde witte saus.

1 tl mosterd, 200 g gemalen kaas, 1 flinke snuif nootmuskaat, 0,5 citroenen, peper, zout
11

Breng de saus op smaak met de mosterd, de gemalen kaas, nootmuskaat, het citroensap, peper en zout.

12

Meng de saus onder de kool.

13

Haal het spek uit de oven en laat even uitlekken op een keukenpapier.

14

Schep de kool in witte saus op een bord. Leg er de aardappelen bij en werk af met het gebakken spek.