Instructies
4 personen
Voorbereiding
1
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
800 g Loskokende aardappelen
2
Schil de aardappelen en kook ze net niet gaar in gezouten water.
1 spitskool, 100 g ontbijtspek
3
Snijd de spitskool in vier en leg ze op een ovenplaat. Leg er de plakjes ontbijtspek bij.
1 scheutje olijfolie, peper, grof zout
4
Sprenkel flink wat olijfolie over de kool en kruid met peper en grof zout. Schuif de kool en de spek in de oven.
De ansjovisdressing
2 eierdooiers, 1 el mosterd, 1 scheutje Water, 1 scheutje natuurazijn, 0,5 teentjes Look
5
Doe de dooiers met de mosterd, een scheutje water en een scheutje azijn in een maatbeker. Pel het teentje look en voeg het toe.
1 scheutje arachideolie
6
Zet de mixer erin en mix fijn. Voeg de olie er in een straaltje aan toe, en mix tot je een licht gebonden mayonaise hebt.
2 el Griekse yoghurt, peper, zout, 0,5 citroenen
7
Kruid de mayonaise met peper en zout. Voeg de Griekse yoghurt toe en rasp er de schil van een halve citroen bij. Mix nog eens.
Bieslook, dragon, 12 ansjovisfilets
8
Snijd de bieslook, de dragon en de ansjovis fijn en roer alles onder de dressing.
De vis en de aardappelen
9
Giet de bijna gare aardappelen af en snijd ze in dikke plakken.
1 scheutje arachideolie, 50 g boter, peper, zout
10
Verwarm een flinke scheut arachideolie in een grote pan en voeg er een flinke klont boter aan toe. Bak de aardappelen goudbruin in de hete vetstof en laat daarna even uitlekken op een vel keukenpapier. Kruid met peper en zout.
11
Haal het spek uit de oven en laat uitlekken op keukenpapier. Snijd het daarna in fijne reepjes. Snijd de spitskool in grote stukken.
12
Zet een nieuwe pan op het vuur en laat een klont boter smelten.
peper, zout, 600 g
13
Kruid de vis met peper en zout en bak de filets in de boter aan beide kanten.
Afwerking
4 el kappertjes
14