Instructies
4 personen
Rode kool
0,5 rode kolen, 2 appels, 2 uien, 0,4 l rode wijn, 4 el bruine suiker, 2 el bessenconfituur, 1 scheutje azijn, boter, 5 laurierblaadjes, 3 tijm, 2 kruidnagels, 5 Jeneverbessen, peper, zout
1
Rasp de rode kool met een mandoline of rasp.
2
Pel en rasp de uien. Schil de appelen en rasp ze of snijd ze fijn.
3
Smelt flink wat smout of boter in een kookpot met dikke bodem.
4
Stoof de uien en doe er de geraspte appelen bij.
5
Doe de rode kool in de kookpot en laat mee stoven.
6
Kneus de jeneverbessen en stop ze met de laurier, tijm en kruidnagels in een kookei of builtje. Leg het bouquet garni in de kookpot.
7
Giet er de rode wijn bij en voeg ¼ van de bruine suiker toe. Roer er de aalbessenconfituur door en kruid met peper en zout.
8
Zet een deksel op de kookpot en laat op een zacht vuur garen. Voeg eventueel een beetje water toe als het vocht verdampt is.
Aardappelen
800 g aardappelen
9
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
De kalfslever
600 g kalfslever, 3 el bloem, boter, peper, zout
10
Leg de lever op een schone keukendoek en dep hem goed droog.
11
Snijd de lever in stukken en kruid met peper en zout. Wentel hem door de bloem en klop goed af.
12
Smelt een flinke klont boter in een pan en bak de lever op een middelhoog vuur. Het vlees mag zwemmen in de bruisende boter. Draai het vlees om en zet het vuur lager.
Afwerken en serveren
zeezout, mosterd
13
Breng de rode kool op smaak met zout, peper, azijn en de resterende suiker (naar smaak). Haal het kookei uit de kookpot.
14