Instructies
4 personen
De groenten
1
Spoel vooraf alle groenten.
2
Snij de broccoli en de bloemkool in hapklare roosjes. De taaie stelen hoef je niet te gebruiken.
3
Breng intussen een ruime hoeveelheid water aan de kook. Daarin gaar je de roosjes broccoli en bloemkool kort. (blancheren) Ze moeten nog wat ‘beet’ hebben. Let op: Begin met de (hardere) bloemkool en voeg pas 5 minuten later de (zachtere) broccoli toe.
4
Giet nadien het kookvocht af en zet de groenten even opzij.
5
Pel de sjalotten en snij ze in de lengte in fijne reepjes. (julienne)
6
Pel de look, snij de teen eerst in stukjes en plet ze vervolgens tot pulp.
7
Verhit een scheutje olijf- of arachideolie in een diepe stoofpan op een matig vuur. Doe er de reepjes sjalot in, samen met de lookpulp. Roer en stoof dit een paar minuten.
8
Snij de selderstengels schuin in fijne reepjes. Schil de selder vooraf als er te taaie vezels in zitten. Stoof de selderstukjes mee in de pan.
9
Snij de ongeschilde courgette in stukjes en stoof de zachte groente mee.
10
Schil het stukje gemberknol en snij het in flinterdunne reepjes. Te grote stukken gember bevatten teveel taaie vezels. Voeg ze toe aan de stoofpan.
11
Voeg de limoenbladeren toe samen met de beetgare roosjes bloemkool en broccoli.
12
Laat al de groenten 10 minuten stoven op een zacht vuur.
13
Gaar intussen ook een portie rijst naar keuze.
De saus
14
Neem de beker van de blender en doe er de platte kaas in, samen met een lepel currypasta (hoeveelheid naar persoonlijke smaak) en een flinke portie korianderblaadjes. Mix alles tot een gladde saus. (Voeg een beetje water toe als de blender tegenstribbelt.)
15
Schep de kruidige saus over de gestoofde groenten. Roer voorzichtig met een houten lepel. Laat de groentecurry nog 10 minuten pruttelen op een zacht vuur. Let op: de plattekaas zal schiften, maar dat is perfect normaal in zo’n oosters geïnspireerde saus.
De gamba's
16
Verwijder intussen de staartpantsers van de gamba’s. De kopjes laat ik eraan.
17
Maak gamba’s altijd goed schoon! Gebruik een scherp mes en snij ondiep langsheen de rug van elk beestje en verwijder het darmkanaal.
18
Verhit een scheutje arachideolie in een pan. Zodra de olie erg heet is, gaan de gamba’s erin. Dat is een voorwaarde, want de grote garnalen moeten kort en krachtig bakken.
19
Kruid de gamba’s met wat peper en zout. Draai ze tijdig om want het is zonde als ze te lang bakken. Als de gamba’s aan het kopje nog lichtjes glazig zijn, mag je ze al omdraaien.
20