Instructies
4 personen
250 g Witte bonen, 1 tl bakpoeder
1
Laat de bonen een nacht weken in koud water met het bakpoeder.
100 g eendenvet (of ganzenvet), 400 g gerookt spek (dik gesneden)
2
Laat het eendenvet smelten in een grote pot, snijd het spek in grote stukken en stoof het aan.
2 uien, 4 teentjes Look
3
Snijd de uien en de look en laat ze meestoven.
groene kolen, 2 rapen (grote), 2 selderstengels, 2 Preistengels, 3 wortelen
4
Snijd de groene kool, de rapen, de selder, de prei en de wortel in grote stukken en doe ze erbij.
5
Giet de bonen af en doe ze erbij.
3 l Water
6
Voeg het water toe.
500 g Vastkokende aardappelen, zout
7
Snijd de aardappelen in grote stukken en doe ze mee in de pot. Kruid met zout en breng de bouillon aan de kook.
1 Kruidentuiltje ( van tijm, laurier en rozemarijn), 2 eendenbouten (gekonfijt), peperkorrels
8
Voeg de kruidentuil, de gemalen peperkorrels en de eendenbouten toe en laat de bouillon twee uur garen op een zacht vuur.
9
Haal het vlees van de eendenbouten en doe het vlees terug in de soep.
bruine broden, olijfolie
10