Instructies
4 personen
Bruine fond
1.000 g runderschenkels, 350 g spekzwoerden, 200 g Wortels, 100 g uien, 200 g selder, 1 takje tijm, 3 blaadje laurier, 3 teentjes Look, 10 bolletje peper, 2 el Tomatenpuree, rode wijn, Water
1
Leg de schenkels en het zwoerd in een ovenschaal en steek ze in een voorverwarmde oven op 180°.
2
Haal ze er na een uur terug uit en besmeer ze met tomatenpuree. Leg er de grofgesneden wortel, ui en selder op.
3
Steek de ovenschaal opnieuw in de oven gedurende een half uur.
4
Stort de inhoud van de ovenschaal in de ketel. Zet de ovenschaal op een vuur en deglaceer met de rode wijn. Roer met een klopper goed op de bodem van de ovenschaal, zodat alle vastgebakken deeltjes loskomen - dat geeft de beste smaak.
5
Voeg het roerbaksel en het koude water bij de schenkels tot ze onder water staan en zet de fond op een heel zacht vuurtje.
6
Voeg de peperbollen, look, tijm en laurier toe.
7
Laat rustig trekken en koken gedurende 7 tot 8 uur.
8
Zeef het geheel en laat nog eens inkoken.
Kalfsfond
9
Blanke kalfsfond wordt op bijna precies dezelfde manier gemaakt als bruine fond, met dat verschil dat je de beenderen vooraf niet aankleurt in de oven.
Lamsfond
1.000 g lamsschenkels
10