Instructies

4 personen
800 g Zoete aardappelen
1

Snijd de zoete aardappelen in stukken en kook ze gaar in gezouten water.

4 Preistengels, 1 takje tijm
2

Snij de prei in stukken en stoof ze aan in boter. Voeg er een scheut water aan toe, kruid met peper en zout, en wat tijm. Zet een deksel op de pan.

0,3 l witte wijn, 0,3 l Water, 1 Kruidentuiltje (van tijm en laurier), 1 Visbouillon, 1 klont boter, 800 g witte vis (bv. heek)
3

Breng de witte wijn met het water, peper en zout, de kruidentuil, de visbouillon en een klont boter aan de kook en pocheer er de stukken vis in.

30 g boter, 30 g bloem
4

Laat de boter voor de saus smelten en voeg er de bloem aan toe.

5

Schep de gare vis uit de pan en hou hem even apart.

6

Giet de visbouillon door een zeef bij de roux en breng de saus al roerend aan de kook.

7

Voeg indien nodig, de saus mag niet te dik zijn, een deel van het vocht van de prei toe aan de saus.

1 scheutje Room, 1 snuifje cayennepeper, 0,5 citroenen (sap)
8

Voeg een scheut room toe en breng de saus op smaak met cayennepeper, zout en wat citroensap.

9

Plet de vis met een vork en meng er de saus onder.

1 klontje boter, 1 eierdooier
10

Giet de zoete aardappelen door een zeef en voeg er een klont boter, een dooier en peper en zout aan toe. Ga er met een pureestamper door.

11

Schep de prei in een ovenschaal en verdeel er de vis met de saus over.

100 g panko, 100 g gemalen kaas
12

Meng de panko met de gemalen kaas en strooi het over de aardappelen.

13

Schuif de ovenschaal nog 15 minuten onder de grill of in een oven op 200 °C.