Instructies
4 personen
1
Verwarm de oven voor op de grill.
1.000 g aardappelen, zout
2
Schil en kook de aardappelen gaar in een pot met gezouten water.
800 g heekfilets, 1 klont boter, 0,1 l witte wijn, peper, zout, laurierblaadjes, tijm
3
Pocheer de vis in een pan met gesmolten boter en witte wijn. Breng verder op smaak met peper, zout, de laurierblaadjes en de takjes tijm.
3 stengels prei, 1 klont boter, 1 scheutje Water, zout, peper
4
Spoel de prei en snijd ze in grote stukken. Stoof de stukken aan in boter, water, zout en peper. Laat rustig garen onder een deksel.
5
Smeer een ovenschotel in met boter en schep er de vis in. Bewaar de jus van de vis in een kommetje.
40 g boter, 60 g bloem
6
Zet de pan opnieuw op het vuur en smelt er de boter in. Bestrooi de gesmolten boter met bloem en meng tot een geurige roux.
0,1 l melk
7
Blus de roux met het vocht van de vis, de jus van de prei en een scheutje melk. Meng het geheel tot een bechamel.
zout, peper, 1 snuifje nootmuskaat, 150 g gruyere
8
Breng de bechamelsaus met zout, peper, nootmuskaat en de gemalen gruyère. Meng de bechamelsaus onder de prei.
9
Schep de prei op de vis in de ovenschaal.
2 eierdooiers, 0,2 l melk, 1 klont boter
10
Giet de aardappelen af. Voeg de eierdooiers, de melk en de boter onder de aardappelen en stamp tot een puree.
50 g chapelure
11
Stort de puree uit op de prei en strooi er de chapelure over.
12