Instructies

4 personen
1

Verwarm de oven voor op de grill.

1.000 g aardappelen, zout
2

Schil en kook de aardappelen gaar in een pot met gezouten water.

800 g heekfilets, 1 klont boter, 0,1 l witte wijn, peper, zout, laurierblaadjes, tijm
3

Pocheer de vis in een pan met gesmolten boter en witte wijn. Breng verder op smaak met peper, zout, de laurierblaadjes en de takjes tijm.

3 stengels prei, 1 klont boter, 1 scheutje Water, zout, peper
4

Spoel de prei en snijd ze in grote stukken. Stoof de stukken aan in boter, water, zout en peper. Laat rustig garen onder een deksel.

5

Smeer een ovenschotel in met boter en schep er de vis in. Bewaar de jus van de vis in een kommetje.

40 g boter, 60 g bloem
6

Zet de pan opnieuw op het vuur en smelt er de boter in. Bestrooi de gesmolten boter met bloem en meng tot een geurige roux.

0,1 l melk
7

Blus de roux met het vocht van de vis, de jus van de prei en een scheutje melk. Meng het geheel tot een bechamel.

zout, peper, 1 snuifje nootmuskaat, 150 g gruyere
8

Breng de bechamelsaus met zout, peper, nootmuskaat en de gemalen gruyère. Meng de bechamelsaus onder de prei.

9

Schep de prei op de vis in de ovenschaal.

2 eierdooiers, 0,2 l melk, 1 klont boter
10

Giet de aardappelen af. Voeg de eierdooiers, de melk en de boter onder de aardappelen en stamp tot een puree.

50 g chapelure
11

Stort de puree uit op de prei en strooi er de chapelure over.

12

Schuif de ovenschaal in de oven en gratineer hem gedurende 10 minuten onder de grill.