Instructies

4 personen
1

Verwarm de friteuse voor tot 140°C.

600 g frietaardappelen
2

Schil de aardappelen en snijd ze in dikke staafjes. Pocheer ze 4 minuten in het frituurvet op 140°C. Haal de frieten daarna uit het frietvet, schep ze in een bord of schaal en laat afkoelen. Verhoog daarna de temperatuur van het vet naar 170°C.

75 g bloem, 75 g maïzena, 1 tl bakpoeder, 1 snuifje peper, 1 snuifje zout, 0,1 l bruin bier, 0,1 l spuitwater
3

Meng de bloem, de maizena en het bakpoeder en kruid met peper en zout. Roer er het bier en het spuitwater door en laat het beslag een half uur rusten in de koelkast.

Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Volkoren bloem (thumbnail)Volkoren bloem
Wist je dat...? Door volkoren bloem (en geen witte) te kiezen, geef je moeiteloos een boost aan je gezondheid. Volkoren bevat meer vezels: goed voor je darmen (bewezen beschermend effect tegen darmkanker). En geeft je een langer verzadigd gevoel. Met volkoren geniet je dus dubbel van je favoriete gerechten!
1 ajuin, 0,5 teentjes Look
4

Pel de ui en de look en snipper ze fijn. Smelt een klont boter in een pan en stoof de sjalot en de look aan.

400 g erwten
5

Voeg de erwtjes toe aan de sjalot en de look. Laat ze even meestoven en voeg een klein scheutje water toe. Kruid met peper en zout. Breng het geheel, zonder deksel, aan de kook tot de erwtjes helemaal gaar zijn.

400 g zeebarbeel
6

Verwijder de graten uit de vis (indien nodig) en kruid met peper en zout. Schep wat bloem op een bord en bedek de stukken vis rondomrond met een dun laagje bloem.

3 el mayonaise, 1 limoen
7

Schep de mayonaise in een kommetje, rasp er de zeste van de limoen bij en pers het sap uit. Meng goed.

50 g boter, Munt, 1 citroen
8

Plet de gare erwten met een pureestamper en voeg er 50 gr boter aan toe. Roer de boter onder erwten en breng het geheel op smaak met peper, zout, fijngesneden munt en het sap van een halve citroen.

0,1 l arachideolie
9

Haal het bierbeslag uit de koelkast. Laat een bodem arachideolie heet worden in een grote pan. Haal de vis door het bierbeslag en bak de stukken vis aan beide kanten krokant in de hete olie.

10

Bak de afgekoelde frieten een tweede keer tot ze goudbruin zijn en knapperig zijn.

11

Laat de ‘fish’ en de ‘chips’ even uitlekken op een vel keukenpapier en breng op smaak met een snuif zout.

xeresazijn
12

Serveer de gebakken vis met de geplette erwtenpuree, de verse frieten en een toef limoenmayonaise. Wil je het helemaal op z’n Brits? Sprenkel dan nog een scheutje azijn over de frieten.