Instructies
4 personen
De erwtensoep
3 l groentebouillon
1
Verwarm de bouillon op het vuur. Een recept om zelf bouillon te maken vind je hier.
500 g spliterwten
2
Spoel de spliterwten in koud water.
boter
3
Smelt een klont boter in een soepketel.
3 ajuinen
4
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
TIPJe kunt eventueel ook al een paar plakjes chorizo meestoven met de groenten om de soep extra smaak te geven. Je kunt ze dan natuurlijk niet meer aan vegetariërs serveren.
3 stengels selder, 1 stengel prei
5
Maak de prei en de selder schoon. Snijd de stengels grof en stoof ze met de ui.
3 teentjes Look
6
Kneus en pel de knoflook. Snijd de tenen in stukken en stoof ze met de rest van de groenten.
7
Doe er de spliterwten bij.
2 aardappelen
8
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze in de soepketel.
9
Giet er de warme groentebouillon bij.
tijm, laurier
10
Leg de laurier en de tijm in de soep. Je kunt ze samenbinden met keukentouw tot een bouquet garni, maar het is niet noodzakelijk omdat je de soep zeeft.
peper, zout
11
Kruid de soep met peper en zout.
12
Zet een deksel op de soepketel en laat ongeveer 1 uur garen op een zacht vuur.
800 g diepvrieserwten
13
Mix de soep met een staafmixer. Doe er de diepvrieserwtjes bij en laat kort mee garen. Mix nog een keer.
14
Giet de soep door een zeef.
Het garnituur
400 g chorizo
15
Snijd de chorizo in reepjes.
olijfolie, 1 takje rozemarijn
16
Zet een pan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Bak de chorizo. Leg het takje rozemarijn ook in de pan.
1 teentje Look
17
Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Bak de lookpulp met de chorizo.
0,5 chilipeper
18
Snipper de chilipeper en bak hem ook met de rest van het garnituur.
19
Giet de chorizo door een zeef en laat uitlekken op keukenpapier. Houd de olie apart om later te gebruiken.
Afwerken en serveren
20