Instructies

4 personen

Doughnuts

60 g boter
1

Laat de boter op kamertemperatuur komen.

550 g bloem, 55 g witte suiker, 1 tl zout
2

Meng de bloem met het zout en de suiker in de keukenmachine.

TIPEr zit niet heel veel suiker in de doughnut, maar is wel noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat de doughnut mooi kleurt als je hem frituurt.
230 ml melk, 30 g gist
3

Verwarm de melk in een steelpan op het vuur tot ze lauw is. Los er de gist in op.

TIPJe kan ook droge gist gebruiken, maar die is krachtiger. Je gebruikt dus maar de helft van het gewicht in verse gist. Hou er ook rekening mee dat de doughnut anders smaakt met droge gist.
4

Meng de malse boter door de bloem met suiker. Giet er de melk met gist in een fijne straal bij.

5

Laat minstens 15 minuten kneden tot je een elastisch deeg krijgt.

6

Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Doe een vel huishoudfolie over de kom en laat 40 minuten rijzen op een plaats weer geen tocht is.

7

Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit met een deegrol tot 3 centimeter dikte.

8

Steek rondjes uit het deeg.

9

Beleg een bakplaat met een siliconen matje of boterpapier.

10

Steek in het midden van elke doughnut een gaatje uit.

TIPGooi de binnenste rondjes niet weg, maar frituur ze ook als kleine koekjes.
11

Leg er een schone keukenhanddoek op. Laat ze nog eens 20 minuten verder rijzen op een warme plaats.

Chocochino

1 l melk
12

Verwarm de melk op het vuur.

200 g donkere chocolade, 2 el vanillesuiker
13

Breek de chocolade in stukken en smelt in de melk. Doe er de vanillesuiker bij.

0,4 l Room, 20 g bloemsuiker
14

Klop de slagroom half op met de bloemsuiker.

Afwerken en serveren

15

Verwarm de friteuse tot 170°C.

16

Bak de doughnuts aan beide kanten goudbruin in het frietvet. Leg niet te veel doughnuts in één keer in het vet.

17

Haal de doughnuts uit het vet en rol ze door de suiker.

18

Laat de doughnuts wat afkoelen op een taartrooster.

19

Giet de chocomelk in hoge glazen. Lepel er wat slagroom op. Werk af met chocoladeschaafsel.