Instructies
4 personen
Gemarineerde zalm
1
Weeg de juiste hoeveelheid suiker en zout. Meng beide in een schaal, waar het stuk zalmfilet precies in past.
2
Kneus de peperpollen in de vijzel en voeg ze toe.
3
Spoel het citrusfruit schoon of gebruik zoveel mogelijk onbehandelde vruchten. Rasp de zeste van de pompelmoes, de sinaasappel, de clementine en de citroen. Rasp enkel het gekleurde buitenste laagje van de schil.
4
Doe de zeste in de schaal, voeg de citroenjenever toe en roer.
5
Leg de zalmfilet in de marinade, met het visvel bovenaan. Bedek de vis met een vel bakpapier en zet er een gewicht van enkele kilogram bovenop. (bv. schalen van gierijzer)
6
Plaats de ‘gravad lax’ in de koelkast en laat de vis 12 tot 24 uur marineren.
Komkommersalade
7
Snij de ongeschilde komkommer eerst in 3 tot 4 gelijke stukken. Snij deze stukken eerst in lange dunne plakjes, en vervolgens in flinterdunne reepjes. De waterige zaadlijsten gebruik je niet.
8
Doe de slierten komkommer in een schaal, samen met een rijkelijke scheut witte wijnazijn, wat fijne olijfolie, versgemalen peper en een snuif zout.
9
Pel de rode ui (of een kleine slajot). Snij het deel dat je nodig hebt in flinterdunne reepjes. Doe ze in de schaal en roer de slalade. Laat de groenten even marineren
Voor het sausje
10
Schep de graanmosterd in een schaaltje, voeg de honing toe en roer. Het mengsel mag expliciet zoet smaken.
11
Snij de dille zo fijn mogelijk en roer het kruid door de saus.
Afwerking
12
Neem de schaal met gemarineerde zalm. Verwijder het gewicht en het vel bakpapier.
13
Leg de dieporanje en stevige zalmfilet op de velkant op je snijplank. Wrijf resten van het zout mengsel met citrus weg. Snij het taaie zilveren visvel voorzichtig van het visvlees.
14
Gebruik een vlijmscherp mes om de ‘gravad lax’ in gelijke plakken te snijden. Ze mogen tot 5 mm dik zijn.
15
Snij de plakjes wat ‘diagonaal’ van de zalmfilet.
TIPSpoel regelmatig je mes, zodat je keer op keer geslaagde sneetjes vis kan presenteren.
16
Presenteer de plakjes zalm dakpansgewijs op een schaal of houten plank.
17
Snij enkele sneden van het brood. (Een kleine centimeter breed.) Rooster ze zacht-krokant in de broodrooster, of onder de ovengrill. Snij ze eventueel middendoor of in driehoekjes.
18
Spoel wat platte peterselie, pluk de blaadjes los en roer ze doorheen de komkommersalade. (Doe dit pas kort voor je serveert.)
19