Instructies

4 personen

De verse ketchup

100 g suiker
1

Neem een kookpot en doe er de suiker in, samen met een scheutje water. Breng het mengsel aan de kook op een matig vuur, maar zorg ervoor dat je geen karamel krijgt. (Zodra het water verdampt is, zal de vloeibare suiker snel verkleuren. Dat moet je vermijden.)

1 ui, 6 tomaten
2

Pel intussen de ui en snij hem in grove stukken. Snij ook de tomaten (niet ontveld) grof.

1 paprika
3

Verdeel de rode paprika in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in grove stukken.

4

Voeg de stukken ui, tomaat en paprika bij de kokende suiker. Roer alles goed om en laat het mengsel enkele minuten stoven.

0,2 l sherry-azijn, 1 kruidnagel, 1 Steranijs, 1 snuifje cayennepeper
5

Schenk de azijn erbij en voeg de kruidnagel en het steranijs toe. Meng er ook een snuifje cayennepeper onder. (Voorzichtig: cayennepeper is erg pikant.)

1 tl korianderzaad
6

Kneus de korianderzaadjes even in de vijzel en giet ze ook in de pot. Zo geven ze meer smaak af. Eventueel kan je ze ook even opbakken in een droge pan, als je er alle smaak uit wil halen.

7

Laat de kruidige tomatensaus minstens een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Roer het mengsel regelmatig even om.

80 g Tomatenpuree
8

Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe. Laat de tomatensaus nog enkele minuten pruttelen.

9

Zeef het ketchupmengsel, doe het in een sauspan en breng het zachtjes aan de kook.

maïszetmeel
10

Los een lepeltje maïszetmeel (Maïzena) op in wat water en meng het onder de saus.

11

Roer en laat de saus even koken. Zodra ze de gewenste dikte heeft, giet je de saus met een trechter in de flesjes. (Denk eraan: door het afkoelen zal de ketchup nog dikker worden. De warme saus mag dus nog wat lopend zijn.)

12

Laat de ketchup goed afkoelen. Sluit nadien de flesjes en bewaar de ketchup in de koelkast.

De cheeseburger

500 g gehakt, peper, zout
13

Doe het gehakt in een mengschaal en meng er peper van de molen en wat zout onder. (Proef het gehakt, want soms is het al redelijk gekruid bij aankoop.)

1 ei, 20 g paneermeel
14

Meng het ei onder het gehakt, samen met het paneermeel.

15

Rol grote bouletten van het gehakt en duw ze plat tot een hamburger. Maak de burgers niet te dun: 3 centimeter is de ideale dikte.

16

Zet de verse hamburgers een kwartiertje in de koelkast.

17

Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de bakplaat bij de hand.

0,25 kropsla
18

Was de sla en pluk er losse blaadjes van. Laat de sla goed uitlekken.

1 tomaat
19

Snij de tomaat in zeer fijne schijfjes.

8 sneetjes spek
20

Haal er de bakplaat van je oven bij. Leg de sneetjes spek op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Bak het spek in een oven van 180°C. Gebruik eventueel de grillfunctie om het spek sneller knapperig te bakken.

1 klontje boter
21

Zet een braadpan op een hoog vuur. Smelt hierin een klontje boter.

22

Bak de hamburgers aan één zijde goudbruin en zet het vuur wat lager. Na een paar minuten draai je de burgers om. Korst ook de andere zijde eerst op een hoog vuur en verlaag nadien het vuur opnieuw zodat de hamburgers voldoende doorbakken zijn. (Let er wel op dat het vlees voldoende sappig blijft.)

4 Pistolet
23

Snij de pistolets middendoor met een broodmes.

4 sneetjes Cheddar, 2 augurken
24

Maak nu je burgers. Doe een scheutje van de zelfgemaakte ketchup op de onderste helft van het broodje. Leg daarop een versgebakken burger en vervolgens een sneetje cheddarkaas, het knapperig spek, een schijfje tomaat, enkele sneetjes augurk en ten slotte een blaadje sla. Plaats het hoedje van de pistolet erbovenop.