Instructies
4 personen
Voorbereiding
1
Week de witte bonen in water. Laat wat uitlekken in een vergiet.
2
Ontdooi en verwarm 1,5 l kippenbouillon. Je kan ook zelf een verse ketel bouillon klaarmaken.
De cassoulet
4 varkensworsten, 2 varkensschenkels, 1 rookworst, 4 plak spek, 200 g eendenmagen, 1 varkensstaart, 500 g Witte bonen, 2 uien, 2 Wortels, 2 blik tomaten, 2 teentjes Look, 1 bosje peterselie, 140 g Tomatenpuree, 1 liter Kippenbouillon, 2 el ganzenvet, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, 3 takjes rozemarijn, paprikapoeder, peper, zout
3
Verwarm de oven voor tot 150 °C.
4
Smelt het ganzenvet in een grote kookpot.
5
Kleur de worsten in het vet en haal ze uit de pot.
6
Pel en snipper de uien. Schil de wortelen en snijd ze in stukjes.
7
Bak de uien in hetzelfde vet.
8
Snijd het spek in reepjes en bak het mee. Doe de eendenmaagjes en de wortelen in de kookpot
9
Kneus en pel de knoflook. Doe de tenen in de kookpot.
10
Bak de tomatenpuree even mee.
11
Doe de geweekte bonen en de tomaten in blokjes in de pot. Roer om.
12
Giet de bouillon in de kookpot en kruid met peper, zout, paprikapoeder, tijm, laurier en rozemarijn.
13
Leg er eventueel een varkensstaart bij.
TIPEen varkensstaart geeft vooral veel smaak. Je haalt hem uit de kookpot als de cassoulet klaar is.
14
Snijd de rookworst in stukken. Leg ze met de varkensschenkels in de kookpot.
15
Zet de kookpot 1 uur in de oven zonder deksel. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht in de kookpot zit want de boontjes nemen heel veel water op. Voeg eventueel wat bouillon toe als het te droog wordt.
16
Zet na een uur een deksel op de kookpot en laat nog eens 1 tot 2 uur verder garen.
17
Doe de gebakken worsten bij de cassoulet en laat 30 minuten verder garen.
18
Spoel en snipper de peterselie.
19
Haal de varkensstaart uit de kookpot.
20