Instructies

4 personen

Voorbereiding

1

Laat de boter voor het cakebeslag en voor de crèmevulling op kamertemperatuur komen, zodat je ze mals kan verwerken.

De cake

250 g bloem, 250 g boter, 200 g suiker, 50 g vanillesuiker, 4 eieren
2

De cake is een klassieke quatre quarts, met een deel vanillesuiker. Doe de malse boter in de mengkom van de keukenmachine.

3

Weeg de juiste hoeveelheid gewone suiker en vanillesuiker en strooi de beide bovenop de boter.

4

Gebruik het K-hulpstuk voor beslag en laat de keukenmachine op een matige snelheid draaien, tot de boter en de suiker goed gemengd zijn.

5

Breek de eieren en voeg ze in delen toe. Meng alles en weeg ook de juiste hoeveelheid bloem.

6

Voeg tenslotte de bloem in delen toe en laat de machine mengen tot je een egaal cakebeslag hebt.

7

Verwarm de oven voor op 175°C.

8

Roer het beslag nog even met de hand. Gebruik een pannenlikker en veeg zorgvuldig langs de bodem van de mengkom.

9

Wrijf de binnenkant van de cakevorm in met een dun laagje boter. Bepoeder het vet met wat bloem.

10

Stort het beslag in de springvorm en strijk het oppervlak glad.

11

Bak de cake gedurende zo’n 25 minuten in een oven van 175°C.

12

Laat de cake nadien afkoelen en ontvorm het gebak.

De mokkavulling

100 g boter, 200 g bloemsuiker, 1 tl oploskoffie, 1 scheutje Water
13

Bereid de crème voor de vulling terwijl de cake bakt.

14

Schep de oploskoffie in een glas of kop en voeg een klein scheutje kokend water toe. Roer tot je een straf en geconcentreerd koffiemengsel hebt. (Wie van een krachtige mokkasmaak houdt, kan wat meer oploskoffie toevoegen.)

15

Spoel de mengpot van de keukenmachine schoon en doe er de malse boter en de bloemsuiker in. Meng de beide ingrediënten met keukenmachine en voeg het koffieëxtract toe. Laat de machine draaien tot je een gladde egale crème verkrijgt.

16

Schep de crème in een schaaltje en laat het mengsel opstijven in de koelkast.

De noten karameliseren

50 g suiker, 1 scheutje Water, 20 Walnoten
17

Hak de walnoten grof.

18

Strooi de suiker in een pan, samen met een scheutje water. Roer en zet het mengsel op een matig vuur.

19

Laat de suiker smelten en licht goudgeel karameliseren. Kijk uit met de kokende suiker!

20

Strooi de noten in de gloeiend hete karamel en roer even.

21

Giet het kleverige mengsel op de bakmat of op een vel bakpapier. Laat de ‘koek’ van suiker en nootjes afkoelen.

Afwerking

22

Gebruik een gekarteld broodmes om de ronde cake in twee identieke plakken te snijden. Snij zorgvuldig.

23

Neem de bovenste helft van de cake weg en strijk een royale én egale laag mokkacrème over het gebak. Hou nog enkele eetlepels van de crème over.

24

Plaats het bovenste deel van de cake er bovenop en druk het gebak zachtjes aan.

25

Spatel een restje van de mokkacrème bovenop de cake.

26

Verbrokkel de gekarameliseerde noten en strooi ze bovenop je gebak.