Instructies
4 personen
2 Rode bieten, 0,4 l rode wijn, 0,1 l Rode wijnazijn, 4 el bruine suiker, 2 Steranijs, 1 kaneelstokje, kruidnagels, Jeneverbessen
1
Spoel de rode biet onder koud water en doe in een pot met de rode wijn, de rode wijnazijn, de bruine suiker, de steranijs, de kaneelstok, de kruidnagels en de jeneverbessen. Breng het geheel aan de kook tot de rode biet gaar is.
2
Laat intussen een scheut arachideolie warm worden in een steelpan.
2 Sjalotten, 2 teentjes Look, 40 g gember
3
Pel de sjalot en de look. Snijd de look fijn en de sjalot in grote stukken en stoof alles aan. Schil de gember en rasp erbij.
1 rode paprika, 2 chilipeper, 2 el kristalsuiker, 1 el Tomatenpuree, 0,1 l Rode wijnazijn
4
Schil de paprika. Snijd de paprika samen met de peper fijn en voeg alles toe. Doe de tomatenpuree erbij en laat het meestoven. Voeg vervolgens de suiker, de azijn, een snuif zout en een scheutje water toe en breng het geheel op een zacht vuurtje aan de kook.
5
Laat de chili-jam 20 minuten zachtjes sudderen en laat vervolgens helemaal afkoelen.
1 komkommer, dille, 1 scheutje Witte wijnazijn
6
Schil de komkommer, snijd in plakjes en doe de plakjes in een kom. Breng de schijfjes op smaak met peper en zout. Snipper wat dille fijn en meng onder de komkommer. Voeg er nog een scheutje azijn aan toe en laat even marineren.
600 g Matten
7
Snijd de matten in plakjes en duw er met een uitsteekvorm burgers uit. Let erop dat de burgers even groot zijn als de broodjes.
8
Leg de burgers op een bakplaat en kruid ze aan beide kanten met peper en zout. Besprenkel ze vervolgens met olijfolie.
azijn
9
Pel de gemarineerde biet en snijd in fijne plakjes. Kruid met peper en zout en sprenkel er wat azijn over.
boter
10
Laat een klont boter smelten in een grote pan en bak de schijfjes matten goudbruin aan beide kanten.
4 hamburgerbroodjes
11
Rooster vervolgens de broodjes. Schep de chili-jam op een bord en leg de onderkant van het broodje erbovenop.
100 g Rucola, oregano
12