Instructies
4 personen
200 g Zilverui
1
Week de zilveruitjes in heet water en pel ze.
2 teentjes Look, 1 ajuin, 30 g boter
2
Pel de ui en de look. Snijd de ui in reepjes en plet de look. Smelt een klont boter in een pan en stoof de ui en look aan.
500 g frietaardappelen
3
Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Voeg de stukken aardappel toe aan de ui en look, gevolgd door een goede scheut water.
2 blaadjes laurier, 500 g pompoenen, tijm, rozemarijn
4
Schil en snijd de pompoen in grove stukken Voeg de tijm, de laurier en de rozemarijn toe en zet een deksel op de pot. Laat rustig garen.
2 blaadjes laurier, 0,4 l Kippenbouillon
5
Smelt een klont boter in een pan en stoof de zilveruitjes aan. Voeg de kippenbouillon, enkele takjes tijm, wat laurier en peper en zout toe aan de uitjes en laat ze rustig garen.
4 rapen
6
Schil de rapen en snijd ze in blokjes. Smelt in een andere pan opnieuw een klont boter en stoof de raapblokjes aan. Kruid met peper en zout. Schep de gebakken raapjes daarna uit de pan en zet even apart.
4 braadworsten
7
Smelt in dezelfde pan opnieuw een klontje boter en bak de braadworsten op een laag vuur goudbruin aan beide kanten.
8
Giet de zilveruitjes door een zeef, vang het kookvocht op en breng het aan de kook.
30 g bloem
9
Meng de boter en de bloem met je handen tot beurre manié. Voeg stukjes van het boter-bloemmengsel toe aan het kookvocht om er een gebonden saus van te maken. Breng de saus op smaak met peper en zout, en schep de zilveruitjes er tenslotte ook bij.
1 snuifje nootmuskaat
10
Giet de aardappelen en de pompoen af, verwijder de tijm, de laurier en de rozemarijn en roer de gare aardappel en pompoen met een (houten) lepel stevig door elkaar tot het stoemp wordt. Kruid de puree met peper, zout en een snuif nootmuskaat.
TIPDoor de aardappelen en pompoen stevig te roeren in plaats van te pletten, krijg je een smeuïge massa en is een extra klont boter in de puree niet nodig.
11