Instructies

4 personen

De boeuf bourguignon

800 g rundstoofvlees
1

Snijd het rundvlees in stukken en doe het in een grote kom.

1 ajuin, 2 teentjes Look, 2 stengels groene selder, 1 Wortel
2

Pel de ui en snijd hem in grote stukken. Kneus en pel de knoflook. Snijd de selder en de wortel ook in stukken.

tijm, 2 blaadjes laurier, grof zout, gebroken peper, 2 kruidnagels, 5 Jeneverbessen
3

Leg de ui, knoflook, selder en wortel bij het vlees. Doe er laurier en tijm bij. Kruid met grof zout, gebroken peper en kruidnagels. Kneus de jeneverbessen in een vijzel en doe ze ook bij het vlees.

1 fles rode wijn
4

Giet de rode wijn over het vlees en dek af met huishoudfolie.

5

Laat een nacht marineren in de koelkast.

6

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

7

Giet alles door een zeef maar houd de marinade bij. Haal het vlees tussen de groenten uit. Houd de groenten apart.

boter
8

Smelt een klont boter in een grote kookpot met dikke bodem (cocotte).

200 g gerookt spek
9

Snijd het spek in reepjes. Bak het in de boter. Doe er het gemarineerde vlees bij en laat rondom kleuren.

250 g champignons
10

Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Doe ze bij het vlees en laat mee bakken op een hoog vuur.

11

Haal de jeneverbessen, kruidnagels, tijm en laurier tussen de groenten uit. Doe de gemarineerde groenten ook bij het vlees.

3 el bloem
12

Bestrooi met bloem (saingeren) en laat even mee bakken.

peper, zout
13

Giet de marinade over het vlees en breng aan de kook. Kruid met peper en zout.

14

Zet een deksel op de kookpot. Laat 1,5 uur verder garen in de voorverwarmde oven.

Het garnituur

800 g Vastkokende aardappelen
15

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.

1 klont boter
16

Smelt een klont boter in een hoge pan.

6 stronken witloof, nootmuskaat
17

Maak het witloof schoon, verwijder de harde kern en bak het rondom in de boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Doe er een scheutje water bij en zet een deksel op de pan. Laat op een zacht vuur gaar worden.

18

Giet de aardappelen af.

19

Smelt een klontje boter in een pan en bak de aardappelen.

0,33 bosjes peterselie
20

Snipper de peterselie.

Serveren

21

Serveer de boeuf bourguignon met het witloof en de gebakken aardappelen. Werk af met gesnipperde peterselie.