Instructies
4 personen
250 g aardappelen
1
Schil de aardappelen voor de blini's, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water.
200 g aardappelen, 0,4 l melk, 1 Steranijs, 2 blaadjes laurier, tijm
2
Schil de andere aardappelen en breng ze in de melk aan de kook, voeg er een snuif zout en wat peper aan toe, gevolgd door de steranijs, laurier en tijm.
300 g witte vis
3
Wanneer de aardappelen bijna gaar zijn snijd je de vis in grote stukken en kook je hem nog enkele minuten mee met de aardappelen in de melk.
250 g prei
4
Spoel de prei in koud water en snijd hem fijn. Weeg de gesneden prei af zoals vermeld in de ingrediëntenlijst en houd deze voor de blinis. De rest van de prei doe je met een scheutje water en een klontje boter in een pan, kruid met peper en zout en zet een deksel op de pan. Laat de prei garen op een matig vuur.
30 g boekweitbloem, 20 g bloem
5
Weeg de boekweitbloem en de gewone bloem af.
30 g boter, 2 eierdooiers, 1 tl bakpoeder, 1 snuifje nootmuskaat
6
Giet de aardappelen voor de blini’s af en draai ze door een passe-vite in een mengkom. Voeg er de twee soorten bloem, de boter, het bakpoeder, de twee dooiers, peper, zout en wat nootmuskaat aan toe en meng alles goed onder elkaar in de keukenmachine.
2 eiwitten
7
Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag. Laat een scheutje olie met een klontje boter heet worden in een klein pannetje en schep een lepel van het beslag in de pan. Bak de blini’s aan beide kanten goudbruin.
8
Giet de aardappelen met de vis door een zeef en haal er de steranijs, de laurier en de tijm uit. Voeg er de boter aan toe en ga er met een pureestamper door, tot je een smeuïge vissla hebt. Kruid de brandade goed met peper en zout.
4 eieren
9
Laat in een ander pannetje een klontje boter met een scheutje olie heet worden en bak er de spiegeleitjes 1 voor 1 in. Kruid de eitjes met peper en zout.
10