Instructies

4 personen

Het blinibeslag

2 dl melk
1

Meet de juiste hoeveelheid melk en verwarm ze op een zacht vuur tot ze lauw is.

20 g gist
2

Verbrokkel de gist in de melk en roer met de garde tot de stukjes zijn opgelost.

200 g boekweitbloem
3

Schenk de melk in een ruime mengschaal met de juiste hoeveelheid boekweitbloem.

zout
4

Roer met de garde tot je een egaal beslag krijgt. Voeg en snuifje zout toe en roer opnieuw.

2 eieren
5

Scheid de eieren en doe enkel de dooiers in de kom met het beslag. Hou het eiwit bij voor straks!

6

Meng de dooiers doorheen het beslag en dek de pot af met vershoudfolie of een schone keukenhanddoek.

7

Zet het beslag op een warm en tochtvrij plekje. Laat het 20 minuten rijzen.

De opgelegde groenten

0,1 l Witte wijnazijn, 20 g bloemsuiker
8

Schenk de witte wijnazijn in een schaaltje. Doe er de bloemsuiker bij en roer even.

1 Sjalotten
9

Pel de sjalot en snijd ze in julienne. Pulk de reepjes los en leg ze in het mengschaaltje met veel zuur en een beetje zoet. Zet de schaal aan de kant en laat de reepjes sjalot marineren.

0,5 komkommers
10

Schil de komkommer en snijd hem in ook in fijne reepjes. Laat marineren met de sjalot.

De geitenkaas en de gerookte makreel

200 g geitenkaas, 1 tl mierikswortel pasta, 2 el Griekse yoghurt
11

Mix de geitenkaas met de mierikswortelpasta en de Griekse yoghurt in het hakmolentje tot je een smeuïge crème krijgt.

1 tl honing, 0,25 limoenen, peper, zout
12

Breng op smaak met honing, limoensap, peper en zout. Mix opnieuw.

1 gerookte makreel
13

Neem de gerookte makreel en verdeel de vis voorzichtig in twee helften. Nu kan je de visgraat in een vloeiende beweging verwijderen.

14

Controleer het gerookt visvlees op achtergebleven graatjes. Pluk ze voorzichtig weg, met de hand of met een keukenpincet.

15

Pluk het visvlees in hapklare stukken.

De blini's bakken

16

Neem het eiwit erbij en klop het tot een stevig wit schuim. Gebruik een garde of een handmixer. Gebruik een schone vetvrije mengschaal voor een perfect resultaat.

17

Neem het gerezen boekweitbeslag erbij en spatel het eiwitschuim erdoorheen.

boter
18

Smelt een klontje boter in de kleine blini-pannetjes op een matig vuur.

TIPWie zo’n pannetjes niet bezit kan de blini ook bakken in een grotere pan, en vervolgens elke blini uitsteken met een grote uitsteekring of iets gelijkaardig.
19

Schep een kleine pollepel beslag in elk pannetje. Let op: het laagje beslag is een flink stuk dikker dan dat van een traditionele pannenkoek.

20

Laat elke Russische pannenkoek zo’n 2 minuten zachtjes bakken en keer hem vervolgens om.

Afwerken en serveren

21

Laat de gemarineerde reepjes sjalot en komkommer uitlekken op keukenpapier.

22

Leg een panverse blini op elk bord (of doe er meteen twee). Lepel er de crème van geitenkaas over, met daarbovenop enkele stukjes gerookte makreel en opgelegde groentereepjes.

handvol tuinkers, peperbolletjes
23

Werk de blini’s af met een plukje tuinkers en roze peperbolletjes.