Instructies
4 personen
Voorbereiding
1
Ontdooi en verwarm een kleine portie groentebouillon. Of bereid verse groentebouillon.
Bereiding
1 bladerdeeg, 2 paddenstoelen, 120 g Camembert, 250 g kastanjechampignons, 2 Sjalotten, 1 teentje Look, 1 takje Salie, platte peterselie, 0,3 l groentebouillon, 1 scheutje balsamicoazijn, 1 bloem, 1 boter, peper, zout, 1 eidooier
2
Snij de grote hoeden van de portobello-paddenstoelen overlangs, zodat je telkens 2 grote schijven overhoudt.
3
Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Leg er (een deel van) de plakken portobello in, bak ze kort aan en draai ze om. Schenk er even later een zeer klein scheutje water bij. Door de stoom zullen de paddenstoelen perfect garen.
4
Schep de gebakken schijven portobello uit de pan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Hou de pan bij.
5
Maak de kastanjechampignons schoon en snij ze in stukjes.Opmerking: De kastanjechampignons kan je ook vervangen door de klassieke witte Parijse champignons.
6
Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn. Plet de gepelde lookteen tot pulp.
7
Smelt opnieuw wat boter in de braadpan en bak de schijfjes champignon tot ze een beetje kleur krijgen. Voeg er de sjalotsnippers en de lookpulp aan toe en roer. Zo krijg je een pan vol goudbruin gebakken paddenstoelen met glazig gestoofde sjalotstukjes.
8
Kruid de kastanjechampignons met wat peper van de molen en een beetje zout.
9
Pluk de blaadjes salie en bladpeterselie en snij de kruiden zeer fijn. Roer de groene snippers door de gebakken paddenstoelen en schenk er wat bouillon (of witte wijn) bij.
10
Laat de bouillon volledig inkoken op een zacht vuur en sprenkel enkele druppels balsamico over de paddenstoelen. Proef en kruid ze tenslotte naar smaak met wat peper en zout.
11
Schep de gebakken paddenstoelen in de beker van de hakmolen en laat de machine kort draaien. Zodra je een mix van kleine stukjes paddenstoel overhoudt, is het resultaat geslaagd.
12
Verwarm de oven voor tot 180°C.
13
Strooi een beetje bloem op je werkblad en rol het blad bladerdeeg uit. Hou er rekening me dat je twee uitgestoken rondjes deeg per persoon nodig hebt.Wie een dikker vel vers bladerdeeg van de bakker gebruikt, kan het best even uitrollen tot een lap van een kleine 3 mm dik.
14
Steek de rondjes deeg uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier of een bakmat.Steek rondjes uit die groter zijn dan de schijven portobelleo.
15
Leg op de helft van de rondjes bladerdeeg een halve portobello.
16
Schep bovenop de portobello een portie van de gehakte paddenstoelen met kruiden.
17
Snij fijne taartpunten uit de camembert en leg een stukje van de romige Franse kaas op elke halve snack.
18
Leg bovenop elk hoopje vulling een tweede rondje bladerdeeg. Span het voorzichtig over de paddenstoelenmix met kaas en druk de randjes aan.
19
Gebruik de tanden van een vork om de 'naad' van de rondjes bladerdeeg te verzegelen. Druk ze rondomrond in het deeg tot elk 'pakketje' hermetisch gesloten is.
20
Scheid het ei en klop de dooier los met een piepklein scheutje lauw water. Gebruik een borsteltje om de gebakjes in te smeren met eigeel. (doreren)
21
Schuif de hartige gebakjes in de hete oven van 180°C. Bak ze gedurende zo'n 25 minuten tot glanzend goudbruine taartjes.
Serveren
1 sla
22