Instructies

4 personen

De bladerdeegbodem

1

Verwarm de oven voor op 220°C.

1 ei, 1 scheutje melk
2

Scheid het ei en vang het eigeel op in een kommetje. Voeg er een scheutje melk aan toe en meng onder elkaar met een borsteltje.

1 vel bladerdeeg
3

Snijd randen van ongeveer 2 cm af van het bladerdeeg.

TIPGebruik je het ronde bladerdeeg uit de winkel? Leg dan 2 vellen bladerdeeg netjes op elkaar. Snijd er de grootst mogelijke rechthoek uit. Houd de restjes deeg bij voor een andere bereiding.
4

Prik gaatjes in de bladerdeegbodem, niet in de randen.

5

Strijk de buitenkant van de bladerdeegbodem in het eimengsel. Schik er de randjes op en snijd het overtollige deeg eraf zodat je een soort van ‘fotokader’ krijgt. Strijk de randen in met het eimengsel.

6

Leg het vel bladerdeeg op een ovenschaal. Leg een stukje bakpapier in het midden van de bladerdeegtaart en leg er een gewicht op.

TIPDe randen moeten vrij blijven, zodat die wel mooi kunnen rijzen.
7

Schuif de ovenplaat in de voorverwarmde oven en bak het bladerdeeg blind tot de randen mooi zijn gerezen. Let er goed op, zodat het niet aanbrandt!

De vulling

400 g spinazie
8

Kuis en was de spinazie en laat hem goed uitlekken.

1 klont boter
9

Laat een klont boter smelten in een pan.

150 g ricotta, 3 tl mierikswortel pasta, peper, zout, 1 citroen
10

Doe de ricotta met de mierikswortel in een mengkom. Breng op smaak met peper, een snuif grof zout en citroenzeste.

peper, zout
11

Stoof er de spinazie aan in de boter. Kruid met peper en zout. Laat de spinazie stoven tot het meeste vocht verdampt is.

1 Sjalotten
12

Pel en snijd in sjalot in fijne ringetjes.

400 g zalm
13

Snijd de moot zalm in blokken.

14

Haal het gekleurde bladerdeeg uit de oven en laat even afkoelen.

De pesto

olijfolie, 60 g pijnboompitten
15

Zet een pannetje op het vuur en doe er een likje olie in. Bak er kort de pijnboompitten in tot ze goudbruin kleuren.

80 g Parmezaanse kaas, 0,1 l olijfolie
16

Doe de parmezaan in de cutter met de gekleurde pijnboompitten en de olijfolie. Mix tot een gladde saus.

platte peterselie, daslook, peper
17

Voeg er de takjes platte peterselie en de blaadjes daslook aan toe en mix opnieuw fijn. Kruid met peper.

De bladerdeegtaart

18

Strijk een laagje van het ricottamengsel op de bodem van de taart. Leg er de spinazie op.

olijfolie, peper
19

Leg er enkele blokjes zalm en ringetjes sjalot bovenop. Breng op smaak met peper en een likje olijfolie.

20

Schuif de taart nog eens 15 minuten in een oven van 180°C, tot de zalm net gaar is.

21

Haal de bladerdeegtaart uit de oven en werk af met de pesto van daslook.