Instructies

4 personen

De kruidenkaas

100 g ricotta, 100 g Parmezaanse kaas (blokje), 85 g mascarpone
1

Neem een mengschaal en meng daarin de ricotta en de mascarpone. Rasp er de helft van de Parmezaanse kaas in voor extra kaassmaak.

peper, 0,5 limoenen
2

Kruid het mengsel met wat peper van de molen en een heel klein beetje limoensap. Zout is overbodig.

3

Proef en voeg naar smaak extra Parmezaanse kaas toe.

0,5 bosjes Bieslook
4

Spoel de bieslook en snipper de pijpjes in piepkleine stukjes. Wees niet te zuinig met het kruid.

1 el scherpe mosterd
5

Voeg een beetje scherpe (graan)mosterd toe en roer. Zet de kruidenkaas even opzij.

De bladerdeegtaart

10 groene asperges (dik)
6

Schil de groene asperges met een dunschiller. Hou de groente vast bij het ‘kopje’ en schaaf er de taaie schil af. Snij de onderkant van de asperges een beetje bij.

3 vel bladerdeeg (ong. 230g/stuk)
7

Haal het bladerdeeg uit de verpakking. Leg de vellen bovenop elkaar.

8

Vaak zijn vellen bladerdeeg rond. Snij er in dat geval de grootst mogelijke rechthoek uit. Hou de restjes deeg bij.

9

Leg de gestapelde laagjes deeg op een vel bakpapier of een siliconenmatje, op de ovenplaat.

10

Maak vervolgens een ondiepe rechthoekige insnijding op zo’n 2 centimeter van de randen.

11

Snij de restjes deeg in repen van 2 centimeter en schik ze op de randen, zodat je een soort van ‘fotokader’ krijgt. Dat vraagt wellicht een beetje puzzelwerk.

12

Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder vooraf de ovenschaal of een ovenrooster.

13

Schep een grote portie van de kruidenkaas in de rechthoekige taartvorm. Strijk de kaas egaal binnen de verhoogde randen. Vergelijk het met het betere plamuurwerk.

6 sneetjes pancetta
14

Schik dunne plakjes pancetta op de laag kruidenkaas.

15

Schik de asperges bovenop het laagje Italiaans spek. Druk de asperges eventueel een beetje aan.

peper, zout, 1 scheutje olijfolie
16

Druppel een beetje olijfolie over de groene stengels en strooi er een beetje peper en zout over.

17

Werk de taart af met een laagje versgeraspte Parmezaanse kaas.

1 eierdooier
18

Breek het ei en doe de dooier in een potje. Het eiwit wordt niet gebruikt. Schenk een scheutje water bij de dooier en klop dit los.

19

Neem het keukenpenseel en strijk de randen van het bladerdeeg in met het dooiermengsel. Het ‘doreren’ zal zorgen voor een mooie glans op het bladerdeeg.

20

Leg de taart op de ovenschaal of de rooster en schuif de taart in de hete oven van 200°C. Bak de aspergetaart ong. 45 minuten. (Controleer tussendoor het resultaat want de exacte baktijd is afhankelijk van het type oven.)

21

Serveer de taart ovenvers.