Instructies
4 personen
De pizza van bladerdeeg
1
Voorafgaande tip: Een traditionele pizza wordt gebakken in een gloeiend hete oven van wel 300°C. De gemiddelde oven in onze keukens kan zo’n temperaturen niet aan. Om toch een heerlijke pizza te bereiden is het geen slecht idee om gebruik te maken van een pizzasteen. Deze ronde steen kan je verwarmen tot de maximum-temperatuur die je oven de baas kan om vervolgens daarop je pizza te bakken. Voor wie dol is op pizza ‘van het huis’ is zo’n steen zondermeer een deugddoende investering.
2
Verwarm de oven voor op 250°C (of zo hoog mogelijk) en plaats tegelijk de pizzasteen in de oven zodat deze tegelijk zoveel mogelijk hitte opslorpt. (Voor de ideale tijd om op te warmen kijk je best even in de handleiding die bij de steen zit.)
3
Gebruik een rond kant-en–klaar vel bladerdeeg of rol een lap bladerdeeg van de bakker uit met behulp van een deegroller.
4
Neem een vork en prik honderden gaatjes in het vel deeg. Let wel: blijf met de vorkpunten weg van de rand van de lap bladerdeeg. Op die manier krijg je straks een luchtige en krokante opstaande pizzarand en een vlakke maar toch krokante bodem om de pizza naar smaak en goesting te beleggen.
5
Leg het vel bladerdeeg op de gloeiend hete pizzasteen en schuif het in de oven van 250°C. (of hoger)
6
Bak het deeg gedurende 7 minuten en verhuis de pizzabodem (op de steen) naar je werkvlak. Vergeet niet dat het hele zaakje bloedheet is! Zet de oven niet uit.
7
Doe intussen de geitenkaas in een mengschaal, voeg een scheutje room toe en plet de kaas tot een smeuïg mengsel.
8
Voeg een snuif gedroogde oregano toe en kruid het witte smeersel met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
9
Pel de rode ui, en snij de bol overlangs in twee. Snij het deel dat je nodig hebt in dunne ringen.
10
Spoel de tijm en rits de blaadjes van de takjes.
11
Open het blik of de bokaal artisjokharten en laat de nodige stukken opgelegde groente uitlekken. Laat ook de olijven even uitlekken. Snij de artisjokharten in grove stukken en halveer grote olijven.
Afwerking
12
Smeer een laag geitenkaas over de voorgebakken pizzabodem.
13
Strooi uiringen en wat verse tijmblaadjes over het bladerdeeg.
14
Verdeel (halve) olijven over de pizza en doe hetzelfde met de stukken artisjokhart.
15
Strooi (uitgelekte) kappertjes over je creatie.
16
Drapeer de filets van zoute ansjovis her en der over het gebak. (Tenzij dit niet je favoriete visjes zijn…)
17
Kruid de pizza met een beetje peper van de molen. Voeg enkel zout toe als je geen ansjovis hebt gebruikt.
18
Strooi tenslotte een portie gemalen kaas over het kunstwerk.
TIPWie een mozzarella-fan is kan ook nog enkele schijfjes van de Italiaanse kaas over de pizza verspreiden.
19
Schuif de gedecoreerde pizza (op de steen) opnieuw in de hete oven van 250°C. Loop niet weg, want zo’n 5 tot 7 minuten later is je pizza klaar.
Snel slaatje om erbij te serveren
20
Spoel de rucola en de takjes basilicum voorzichtig schoon en laat het groen uitlekken.
21
Doe het karaktervolle groen in een slakom, kruid het met een beetje peper van de molen en een zuinig snuifje zout.
22
Werk de salade af met een scheutje fijne olijfolie en wat aromatische balsamico.
23