Instructies

4 personen

De bodem blind bakken

1 ei
1

Verhit bij voorkeur een pizzasteen op 200 tot 250°C. (naargelang de kracht van je oven) Heb je geen pizzasteen, hou de bakplaat aan de kant en verwarm de oven voor.

2

Rol het vel bladerdeeg uit.

3

Scheid het ei en bewaar de dooier. Roer hem los met een piepklein beetje water en strijk met een borsteltje eigeel over de rand van de deegbodem. Deze techniek heet doreren.

4

Schuif de deeglap op de pizzasteen (of op de bakplaat). Plaats in het midden een kleiner rond bakblik en strooi er bakparels of gewichtjes in.

5

Geef het deeg een eerste bakbeurt van 10 tot 12 minuten. Het middendeel blijft vlak, de rand bakt luchtig krokant. Haal de pizzabodem nadien uit de oven en verwijder het bakblik met bakparels voorzichtig.

De topping van de pizza

6

Schep de ricotta in een schaal en rasp er de Parmezaanse kaas bij. Voeg een scheutje room toe en meng alles tot een stevig, maar smeerbaar mengsel.

7

Breng het wit kaasmengsel op smaak met een flinke snuif gedroogde oregano, versgemalen peper en wat zout.

8

Schil de groene asperges met een dunschiller. Schil ze zorgvuldig rondomrond. Snij ze eventueel in twee gelijke stukken.

9

Breng een pot met water aan de kook en voeg een snuifje zout toe. Laat het water kort koken en zet de pot nadien van het vuur. Haal de asperges uit het water zodra ze beetgaar zijn. Snij ze in grote stukken.

10

Verwarm de grillpan op een hoog vuur. Geef ze tot 10 minuten de tijd om gloeiend te worden.

11

Druppel een beetje olijfolie over de uitgelekte asperges en grill ze kort. Draai de stengels af en toe om.

12

Spoel de courgette en snij het deel dat je nodig hebt in ronde schijfjes van zo’n 5 mm dik. Besprenkel ze met een beetje olijfolie en grill ze langs beide kanten, tot er een streepjespatroon in gebrand staat.

13

Verhit een scheutje olijfolie in een pot of pan op een matig vuur. Prik een gepelde lookteen op een vork en doe de babyspinazie in de pot. Roer met de lookteen, terwijl de blaadjes in sneltempo wegslinken. Kruid de spinazie met wat peper en zout.

De pizza afwerken en bakken

14

Verwarm de oven (opnieuw) tot 200 à 250°C.

15

Smeer een royale laag van het kaasmengsel op de pizzabodem.

16

Laat de spinazie voldoende uitlekken en verdeel ze over de pizza. Verdeel ook stukken gegrilde asperge en courgette over het gebak.

17

Strooi olijfjes en kappertjes over de bladerdeegpizza en schuif ze in de hete oven. Geef ze nog een korte bakbeurt van 5 tot 7 minuten.

18

Scheur de plakken rauwe ham in grove stukken en verdeel ze over de pizza. Serveer meteen.

1 vel bladerdeeg, 150 g ricotta, 50 g kaas, 150 g ham, 150 g babyspinazie, 6 asperges, 0,5 courgettes, 1 teentje Look, 1 el olijf, 1 tl kappertjes, 1 oregano, 1 scheutje Room, 1 scheutje scheutjes olijfolie, peper, zout
19