Instructies

4 personen

Het suikerdeeg

250 g boter, 180 g suiker
1

Neem een ruime mengkom en klop de zachte boter en de kristalsuiker samen tot een mengsel zonder klonters.

2 vanillestokjes
2

Snij de vanillestokjes overlangs in twee, schraap er met een mes de zaadjes uit en voeg die toe aan het mengsel.

3 eieren
3

In een andere kom klop je de eieren los. Die voeg je bij het mengsel van boter en suiker. Roer alles goed om.

500 g bloem, 0,5 koffielepel zout
4

Zeef de bloem en voeg die samen met het zout toe. Zet er je (gewassen) handen in en kneed alles tot het deeg een bal vormt.

5

Strooi wat bloem op je werkblad en haal het deeg uit de mengkom. Kneed het deeg nog even verder.

6

Verdeel het deeg in 3 porties en verpak ze in plasticfolie. Vries er 2 van in voor later. De andere portie leg je best een half uur in de koelkast.

De taartbodem bakken

7

Haal een portie deeg uit de koelkast en bebloem je werkoppervlak lichtjes. Kneed het deeg nog kort met de hand. Rol het vervolgens voorzichtig uit met een deegrol. Zorg ervoor dat de lap deeg voldoende groot is om er de hele taartvorm mee te vullen.

8

Bekleed een taartvorm met het deeg en laat een klein deel van het deeg over de rand hangen. Snij een rondje uit bakpapier en bedek hiermee de deegbodem.

9

Bedek het deeg met bakpapier en giet er de steunvulling op. Laat de gevulde taartvorm zo’n 20 minuten rusten in de koelkast.

10

Verwarm intussen de oven op 190°C en bak het deeg gedurende 15 minuten.

De appelvulling

5 appels
11

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in grote stukken.

50 g boter
12

Verhit de boter in een pan en bak de appelstukken hierin goudbruin en gaar.

1 scheutje calvados
13

Blus af met een scheut calvados en laat die helemaal verdampen. (Of voor de helden: flambeer de pan.)

De kruimellaag

14

Haal de taartbodem uit de oven en verwijder het bakpapier en de bakgewichtjes. Verlaag de oventemperatuur naar 170°C.

100 g rozijnen
15

Schep de appelen in de taartvorm en bestrooi met de rozijnen.

75 g bloem, 40 g bruine suiker, 40 g boter, 0,5 koffielepel kaneel, 2 volkorenkoekjes
16

Maak nu de kruimellaag klaar. Zeef de bloem in een kom, en voeg het kaneelpoeder toe. Meng er de boter en de bruine suiker onder. Verkruimel de koekjes en meng ze onder het geheel. Maak er een kruimelige pasta van en verdeel dit over de taart. Bak de taart 30 minuten op 170°C.

De slagroom met vanille

0,3 l Room, 2 el suiker, 1 vanillestokje
17

Snij een vanillestokje overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Meng deze samen met de room en voeg ook de suiker toe. Klop de slagroom op tot de gewenste dikte. (Het is ideaal als je klopper zachte pieken achterlaat in de room.) Indien nodig, laat je de slagroom nog even afkoelen in de koelkast.

18

Serveer.