Instructies
4 personen
1
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
boter
2
Smelt een klontje boter in een kookpot.
4 appels
3
Schil de appels en snijd ze in stukjes. Stoof ze in de boter en doe er een klein scheutje water bij.
TIPEen Elstarappel is ideaal voor een appelflap omdat hij redelijk ‘droog’ tot compote kookt. Echte appelmoes is te nat waardoor je meer risico loopt dat de vulling uit de appelflap loopt.
1 vanillestok
4
Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes en doe ze bij de appels.
1 snuifje kaneelpoeder, 1 scheutje rum, 50 g bruine suiker, 200 g rozijnen
5
Doe een snuif kaneel, een scheutje rum, de blonde bruine suiker en de rozijnen bij de appels. Laat ze op een zacht vuur tot compote stoven.
6
Laat de appelcompote afkoelen.
1 eierdooier, 1 scheutje melk
7
Klop de eierdooier los met een scheutje melk.
bloem, 1 vel bladerdeeg
8
Strooi wat bloem op het werkblad. Rol er het bladerdeeg op uit met een deegrol. Snijd het bladerdeeg in vierkanten van 15 x 15 cm.
TIPHet lekkerst is vers bladerdeeg dat je bij de bakker koopt. Als je het op tijd bestelt, zijn de meeste bakkers wel bereid om een vel bladerdeeg voor je te reserveren.
9
Bekleed een bakplaat met een siliconen mat of bakpapier. Leg er de vierkante vellen bladerdeeg op.
10
Schep een flinke lepel appelcompote in het midden van elke flap. Vouw twee punten naar elkaar tot een driehoek. Duw de randen dicht met een vork.
4 el parelsuiker
11
Bestrijk met behulp van een kookpenseel elke flap met losgeklopt ei. Strooi er wat parelsuiker (decoratiesuiker) over.
12