Instructies
4 personen
De soep
5 uien, 1 boter, 1 prei, 1.000 g Aardperen, 1 l melk, 1 liter kippen- of groentebouillon, 1 bouquet garni, 1 scheutje Room, peper, zout, nootmuskaat, 2 aardappelen
1
Pel de uien en snij ze grof.
2
Zet een soepketel op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
3
Stoof de uien in de hete boter, maar laat ze niet kleuren.
4
Snij het wortelstuk en het donkerste loof van de prei. Snij de stam overlangs en spoel de groente onder stromend water.
5
Snij de prei grof en laat ze meestoven met de uien. Roer regelmatig en zet het vuur dan zachter.
6
Schil de aardperen. Ze hebben een grillige vorm waardoor het een beetje extra moeite vraagt.
7
Snij de aardperen in grove stukken en doe ze in de soepketel.
8
Schil de aardappelen, snij ze in grove stukken en laat ze ook enkele minuten meestoven.
9
Zet het vuur weer hoger en schenk de melk en de bouillon in de soepketel. Gebruik naar keuze kippenbouillon of groentebouillon.
10
Verzamel de blaadjes laurier en de takjes tijm. Doe er ook enkele blaadjes salie bij en bind alles samen tot een kruidentuiltje.
11
Laat de soep een uur pruttelen op een zacht vuur.
12
Verwijder het uitgekookte bouquet garni en mix de soep glad.
13
Schenk er een scheutje room in, proef de soep en kruid ze naar smaak met peper, zout en muskaatnoot.
14
Zet er nog kort even de mixer in tot je een dikke romige soep krijgt.
De garnituur
2 ham, 1 Salie, 100 g kaas
15
Verwijder het zwoerd van de plak ham en snij het vlees in dobbelsteentjes.
16
Snij enkele blaadjes salie in ultrafijne reepjes.
17